Donuts Φούρνου με γλάσο σοκολάτας

Αφράτα, σπιτικά, υγιεινά και νόστιμα donuts φούρνου χωρίς μίξερ σε 35 λεπτά!

Εκτέλεση 20'

Αναμονή 2 ώρες

Ψήσιμο 15'

Μέτριο

12-15 donuts

Υλικά για τα Donuts φούρνου με γλάσο σοκολάτας


  • 570 γρ. αλεύρι γοχ
  • 2 1/2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 170 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Χρωματιστή τρούφα για το γαρνίρισμα

Υλικά για το γλάσο σοκολάτας (για 10 donuts)


  • 160-180 γρ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα πόσο γλυκό το επιθυμείτε)
  • 3-4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 3-4 κ.σ. γάλα (ανάλογα πόσο λεπτή υφή θέλετε να έχει το γλάσο. Όσο περισσότερο γάλα, τόσο πιο λεπτή υφή)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο σκέυος βάζουμε τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιγενές μείγμα. 

Με προσοχή, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις να αφομοιωθεί καλά το υγρό από το αλεύρι.

Μόλις έχουμε ένα ωραίο κολώδες μείγμα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μετά με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του δωματίου για 2 ώρες περίπου, να ξεκουραστεί η ζύμη μας και να φουσκώσει.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, της δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα με τα χέρια, με απαλές κινήσεις. Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 εκ. και με κουπάτ ή 2 ποτήρια (το στόμιο) ανοίγουμε ισομεγέθη donuts.

Το μεσαίο κομμάτι εγώ το βάζω ξανά στη ζύμη και συνεχίζω να φτιάχνω donuts μέχρι να τελειώσει. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε και αυτά ξεχωριστά, γίνονται υπέροχες λουκουμαδίτσες φούρνου με μέλι!

Αφήνουμε σκεπασμένα 30' πριν τα βάλουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 15 λεπτά. Όταν ροδίσουν ελαφρά, είναι έτοιμα!

Μπορούμε να βάλουμε διπλή αντικολλητική λαδόκολλα στο ταψί, για να μην καούν πολύ από κάτω τα donut μας!

Για το γλάσο σοκολάτας:

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το γάλα με το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε απαλά και αργά, μέχρι να ομογενοποοηθεί το μείγμα και να γίνει παχύρευστο. 

Περιχύνουμε το donut με το γλάσο σοκολάτας και διακοσμούμε με χρωματιστή τρούφα (π.χ. για ένα παιδικό πάρτυ) και αφήνουμε να κρυώσουν για να τα απολαύσουμε!

Καλή Επιτυχία και καλή Απόλαυση!
Image