Pin It
2 ώρες και 30 λεπτά
Εύκολο
20 κανταΐφάκια

Υλικά για νηστίσιμα κανταϊφάκια

  • 1/2 κιλό (1 πακέτο) κανταΐφι

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. φυστίκι (ή αμυγδαλο - φυστικι μισό-μισο)
  • Βούτυρο φυτικό (1 κ.γ. γεμάτο σε κάθε κανταϊφι) +λιωμένο βούτυρο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. κόφτες καστανή ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 βανίλια σκόνη

Για το σιρόπι


  • 700 γρ. ζαχαρη
  • 1/2 κιλό νερό
  • Φλούδες πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι

Εκτέλεση

1
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού, την κανέλα και το αφήνουμε να πάρει βράση για περίπου 5 λεπτά. Το σβήνουμε και προσθέτουμε τη μία κ.σ. μέλι και το διαλύουμε καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
2
Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα κανταϊφάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε για λίγο ώστε αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις! Το φυστίκι πρέπει να είναι χοντροτριμμένο και να μην γίνει σκόνη.
3
"Ξενουμε" - Διαχωρίζουμε το κανταΐφι σε μια πετσέτα και το σκεπάζουμε. Παίρνουμε ένα κομμάτι κανταΐφι, το αλείφουμε με ένα μαχαιράκι με βούτυρο στο σημείο που θα βάλουμε τη γέμιση για να ενωθεί. Τοποθετούμε επάνω στο βούτυρο μια γενναία κουταλιά του γλυκού με γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι. Προχωράμε το ρολό γυρίζοντας τα πλαϊνά προς τα μέσα μέχρι να τελειώσει. Δεν τα κάνουμε πολύ σφιχτά. Τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, σφιχτά. Λιώνουμε λίγο ακόμα βούτυρο και περιχύνουμε τα κανταϊφάκια μας.
4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150oC στον αέρα όσο τυλίγουμε τα κανταϊφάκια. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στον αέρα στους 150oC στη μεσαία θέση του φούρνου. Τα κοιτάμε στη μία ώρα και ελέγχουμε να έχουν γίνει και από κάτω. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Δεν τα σκεπάζουμε αμέσως γιατί θα μαλακώσουν. Καλή απόλαυση!