Pin It
Προζυμένιο ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης

Ζυμωτό προζυμένιο ψωμάκι με αλεύρι ολικής άλεσης. Αν έχετε προζύμι στο σπίτι, δοκιμάστε το οπωσδήποτε.

6-8 ώρες

Μέτριο

1 καρβελάκι

Υλικά για το προζυμένιο ψωμί με αλεύρι ολικής


  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (χρησιμοποίησα ζέας με δίκκοκο σιτάρι)
  • 350-400 γρ. αλεύρι γοχ ή κίτρινο σκληρό αλεύρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κίτρινο αλεύρι για ψωμί.
  • 150-180 γρ. προζύμι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • 1 κ.σ. κόφτη ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
  • 200 ml νερό χλιαρό
Δείτε την εκτέλεση

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το προζυμάκι μας, φροντίζοντας να διατηρήσουμε λίγο άθικτο στο σκεύος του, ώστε να το "ταΐσουμε" και να το χρησιμοποιήσουμε για επόμενο ζύμωμα. 

Μπορούμε αν θέλουμε να πάρουμε μισό από το προζύμι που θα χρειαστούμε (γύρω στα 80-90 γρ.) να το βάλουμε σε άλλο σκεύος, να το "ταΐσουμε" και να το αφήσουμε όλο το βράδυ να διπλασιαστεί. Την άλλη μέρα το χρησιμοποιούμεγια το ψωμάκι μας.

Προσθέτουμε στο μπολ με το προζύμι το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι.


Προσθέτουμε όλο το αλεύρι ολικής, ανακατεύουμε ξανά και θα πάρουμε έναν πηχτό χυλό.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, ρίχνουμε αργά το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια να αφομοιωθεί καλά. Η ζύμη μας στο τέλος θα είναι μαλακή, αλλά δεν θα κολλάει στα χέρια μας.

Ζυμώνουμε για λίγο, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στο μπολ σε μπαλάκι και καλύπτουμε με πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας, φροντίζοντας να παίρνει οξυγόνο η ζύμη μας.

Όταν διπλασιαστει σε μέγεθος, θέλει χρόνο, περίπου 2-3 ώρες. Ανάλογα βέβαια την εποχή και τη ζέστη στο χώρο. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και την φτιάχνουμε καρβελάκι ή ό, τι άλλο θελουμε, τοποθετούμε το ψωμάκι μας σε φόρμα ή σε ταψί ελαφρά λαδωμένο.

Χαράσσουμε ελαφρά την επιφάνεια, καλύπτουμε ξανά με μια πετσέτα κατά προτίμηση βαμβακερή και αφήνουμε το ψωμάκι να διπλασιαστεί ξανά μακρυά από ρεύματα αέρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για 45-50 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσει επάνω και αποκτήσει όμορφο χρυσαφένιο χρώμα είναι έτοιμο! Το αφήνουμε σε σχαρίτσα να κρυώσει καλά και να αεριστεί και το αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος, π.χ. ψωμιέρα, καλυμμένο με πετσετούλα βαμβακερή.

Θέλει υπομονή το προζυμένιο ψωμάκι. Μην βιαστείτε να φουσκώσει και να το ψήσετε. Αφήστε το με την ησυχία του να ζυμώνεται. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει ευχάριστα.

Ρωτήστε με ό, τι χρειαστείτε, θα χαρώ να σας βοηθήσω!